Stray Dogg
Ti
Dom omladine Beograda
06. decembar 2013.

10. decembar 2013.

 
 
 
  Prvog decembarskog prohladnog petka oraspoložila su nas dva benda, čiji su nastupi privukli mnogo mladog sveta i čija muzika ima sve više poklonika.

Beogradski duo TI koga čine bivši član grupe Petrol, Ilija Duni (gitara i vokal) i Trajče Nikolovski (bubanj i vokal) su bili otkrovenje za mene. Svojim donekle trance zvukom i psihodelijom lako su uspostavili kontakt sa publikom.



Izvodeći dobro poznate pesme kao što su "Koliko dana", "Da ti želim dobra jutra" kao i nove numere ("Samokontrola" , "Vreme ne postoji") dugokosi duo, čiji bubnjar svira elektronske bubnjeve i neodoljivo liči na mlađanog Demisa Roussosa, su zagrejali publiku svojim vidjenjem zvuka koji je poprilično varirao izmedju amerikane i sintisajzera. Najavili su i svoj samostalni koncert 20.12. u KC "Grad". Sve u svemu ostavili su veoma zanimljiv utisak!



Zvezde večeri su ipak bili Dukat Stray i njegov bend Stray Dogg. Članovi grupe koja je za dve godine postojanja prosto eksplodirala na srpskoj i okolnim scenama, uz nastupe i u inostranstvu, dočekana je od strane prepune sale Amerikana kao pravi heroji. Pažljivo izabrana uvodna muzika sa razglasa (The Go Betweens, Jonathan Wilson, Neko Case, Son Volt itd.) napravila je pravi štimung, tako da kad se nešto posle 22h na sceni pojavio sekstet Stray Dogg, oduševljenju publike nije bilo kraja.



Odsvirano je dosta pesama sa oba albuma grupe (Almost i Fire’s Never Wrong), ali početak je bio rezervisan za obradu pesme Neil Younga "Cortez The Killer". Zatim smo čuli "Sail Away", "Crimson Moon", Smile", "Almost", "Drunk" i većinu pesama sa drugog albuma ("Don’t Go, "1,2,3", "Soul", obožavanu "Whisper" kao i najnoviji singl "Time" koji je grupa snimila sa Davendrom Banhartom. Tihi, suptilni, ispovedni stihovi nošeni glasom Dukata Straya i pratnjom Ane, Jelene, Vlade, Relje i Marka pojačavali su se i rasviravali u pojedinim pesmama.



Posebno iznenađenje je bilo učešće Markovog brata blizanca Luke na saksofonu, u nekoliko pesama ("Soul", "Fire’s Never Wrong"). Da bismo ih razlikovali i znali ko je ko treba reći da se Luka smeši na sceni dok je Marko uvek potpuno ozbiljan.
Naravno izvedene su i dve nove kompozicije. Jednu je Dukat posvetio svom dedi, koji je nedavno preminuo, a druga numera je namenska pesma za projekat "Stari nisu stvari". Dakle from the whisper to the roar!



Posle stotinu minuta izuzetno kvalitetnog muziciranja, grupa je, uz ovacije publike, napustila scenu. Ovaj koncert je definitivno pokazatelj da je grupa prevazišla lokalne okvire i da njihova karijerijera ide uzlaznom putanjom. Želim im u budućnosti još više uspeha, zaslužili su to, jer su novi, neponovljivi, jednostavno - odlični!.

tekst - slobodan vlaketić
foto & Video - nebojša mićković

 
 

koncerti


James Leg
Gun Club, Beograd
01.11.2013.




Mark Lanegan
Dom omladine Beograda
22.10.2013.




Peter Gabriel
Kombank Arena, Beograd
05.10.2013.




Roger Waters
Kombank Arena, Beograd
01.09.2013.




Calexico
Kalemegdan, Beograd
07.08.2013.




YU grupa
Novobeogradsko leto 2013
Blok 45, Novi Beograd




Eric Burdon & The Animals
Kombank Arena, Beograd
15.07.2013.




Ana Ćurčin & Dukat
KC "Grad", Beograd
26.06.2013.




Bajaga i Instruktori
Kalemegdan, Beograd
22.06.2013.




Public Image Limited
Bašta SKC-a, Beograd
13.06.2013.




Vlada Divljan & Ljetno Kino
Bašta SKC-a, Beograd
07.06.2013.